Milyen füstölő illata illik a lakásodba?

Ha belépünk egy szobába, a helyiség levegője tudat alatt is befolyásolja a közérzetünket. A beszívott szagok emlékeket, tapasztalatokat, benyomásokat hívnak elő. Azonban itt van egy kis bökkenő. Nem mindenki ugyanazt találja kellemesnek, hiszen eltérő tapasztalatokkal rendelkezünk.

 

Vannak olyan illatok, melyek a legtöbb ember számára ideálisak. Ilyen például a vanília, amely édes, otthonos, vagy a fenyők, citrusok friss aromája. A fahéj gyermekkorunk süteményeit juttatja eszünkbe, a szantál pedig a napfényes távoli egzotikus vidékeket. A háztartási vegyipar is ráhajtott a szobák illatosítására és mesterséges aromákkal, vegyi anyagokkal működő légfrissítők, illatosítók hatalmas kínálata kapható. Ez lehet jó is, meg lehet kellemetlen is.

 

Azonban aki a természet valódi arcát keresi, az jobb, ha az eredeti, növényi alapú, klasszikus füstölőket részesíti előnyben.

A kellemes illatok egyik legősibb és legtisztább formája a gyógynövényes füstölők égetése. Használatuk az írott történelem előtti ősidőkre nyúlik vissza, ahol a tér tisztításához, egyes szertartásokhoz, vagy pusztán a lakóhelyen terjengő szagok elnyomására égették. Ez a Föld szinte minden pontján így volt az egyiptomiaktól az indiánokig. A füstölőégetés azonban a távol keleten vált igazi művészetté.

 

Mikor, milyen illatot válasszunk?

Füstölőkből ma már elképesztően sokféle kapható, így érdemes áttanulmányozni egy rövid füstölő útmutató anyagot, hogy milyen növénynek mi a hatása, mi a jelentése azon túl, hogy mennyire szeretjük. A legjobbak itt is azok amelyek tisztán növényi összetevőkből, eredeti keleti receptek alapján készülnek, aromák, festékek nélkül

 

Még egy érdekesség – melyik a legnépszerűbb?

Sokan a virágos illatokra gondolnának, levendula, vagy rózsa, holott nem: a legnépszerűbb a tömjén, melyet nem pusztán templomi célra, hanem tértisztításra otthon is nagyon sokan használnak. A tömjén füstölő hatása évszázadok, évezredek óra elbűvöli az embereket. Ennek a közel keletről származó gyantának az illata felemelő, tiszta és különleges.