A világnak újra kell gondolnia a víz értékét

víz és növények

Az Oxford Egyetem által vezetett kutatás kiemeli a víz mérésére, nyomon követésére és kezelésére irányuló növekvő nyomást, helyi és globális szinten. Egy új, négy részből álló keretrendszert javasolnak, hogy értékeljék a fenntartható fejlődéshez szükséges víz értékét, a jobb politika és gyakorlat bevezetésének reményében.

A víz értéke az emberek, a környezet, az ipar, a mezőgazdaság és a kultúra terén már hosszú ideje elismert, nemcsak azért mert a biztonságos ivóvízhez való hozzáférés alapvető az emberi élet szempontjából. A biztonságos ivóvíz tisztítására és biztosítására szánt összeg összesen akár évi 114 milliárd dollárt is elérheti.

Azonban egyre nagyobb igény van a víz értékének újragondolására több okból kifolyólag.

Az egyik ilyen ok, hogy a víz nem csupán az élet fenntartásában, hanem a fenntartható fejlődéseben is hatalmas szerepet játszik. A víz értéke egyértelműen kitűnik a 17 ENSZ Fenntartható Fejlődés Célban, a szegénység csökkentésében és az éhezés megakadályozásában, amiknél a kapcsolatot már hosszú ideje felismerik – a fenntartható városok, béke és igazság esetében a víz rendkívül összetett szerepét még csak most kezdjük igazán megérteni.

Másodszor a vizek biztonsága is egyre növekvő globális aggodalom. Az aszályok, áradások és a szennyezés negatív hatásai miatt a vízzel kapcsolatos veszélyek már több éve felkerültek a Világgazdasági Fórum top 5 globális veszély listájára. 2015-ben egy másik Oxford Egyetem által végzett kutatás szerint évente ezek a problémák által okozott veszteség elérheti az 500 milliárd dollárt. Az előző hónapban a Világ Bank megmutatta a víz hiánynak a következményeit – ami a városokra nézve négyszer akkora költséget jelentett mint egy áradás és az afrikai vidéken egy aszály egész sornyi nélkülözés és szegénység hullámot képes indítani.

Ezeknek a trendeknek a felismerésével újra kell gondolni a víz valódi értékét és erre az ENSZ/ Világ Bank egy új Víz Értékelési kezdeményezést indított ebben az évben. Az egyre elfogadtabbá váló konszenzus szerint a víz értéke túlmutat annak pénzbeli értékén. A szervezetek szerint, hogy jobban irányítsák a törvényhozatalt és a gazdasági befektetéséket a víz értékének meghatározását kormányzati kihívásnak kell tekinteni.

Most az Oxford Egyetem nemzetközi csapata és sok világ körüli partnerük egy új tanulmányt jelentetett meg, amiben egy új keretrendszert vázoltak fel amivel a Fenntartható Fejlődés Célok szerint értékelhető a víz. A víz pénzbeli értékének és a kulturális jelentőségének meghatározása csak egy a lépések közül. A tanulmány négy egymással párhuzamos és koordinált tevékenységet javasol: mérés, értékelés, kompromisszumok és hozzáértő intézetek, a víz ellátás megoldására és finanszírozására.

“A tanulmányuk válasz a globális felhívásra: a hiány, a sok és nem megfelelő vízszolgáltatás lépcsőzetes negatív hatásai kihangsúlyozzák a víz nagyobb megbecsülésének szükségét,” mondta Dustin Garrick, a tanulmány vezető szerzője. ” Lehet hogy nincs semmilyen csodaszer, de egyértelmű lépések vannak. Szerintünk a víz értékelése alapvető a kompromisszumok közötti navigációban. A kutatásunk célja az, hogy megmutassuk miért kell újragondolnunk a víz értékét és ezt hogyan tegyük a megfelelő technológia, tudomány és ösztönzés felhasználásával, amivel átüthetőek a makacs kormányok által állított akadályok. A víz értékelése megköveteli hogy értékeljük az intézeteket is.”

“Rengeteg törvényre lesz szükség rengeteg cél eléréséhez. Jelenleg a vízgazdálkodási törvények elmaradottak és nem megfelelően lépnek fel a 21. század vízhez kapcsolódó kihívásaival szemben. Olyan törvények nélkül, amik szabályoznák egy korlátozott vízforrás elosztását és a víz és kevesebb hulladék iránti virágzó kereslet irányítását, a víz által keltett sokk megemelkedik ott, ahol már amúgy is hiány van és átterjed a világ más területeire is – ezzel érintve a gazdasági növekedést és a vízhiányos nemzetek fejlődését.”

“2017 egy vízválasztó időszak a folyók helyzetében. Négy folyó megkapta a jogi személyek jogait és hatásköreit, egy sornyi úttörő jogi döntést követően, amivel az egész világgal rezonált,” mondta Erin O’ Donnell, a tanulmány egyik társzerzője. ” A folyók kulturális és környezeti jelentőségének ez a példátlan jogi elismerése, arra késztet minket hogy újravizsgáljuk a folyók szerepét a társadalomban és a fenntartható fejlődésben és újragondoljuk a víz értékelésének paradigmáit.”